Tamperelaisen siivouspalveluyrityksen teini-ikä on nyt ohi – Miracle palveluista on kasvanut 20vuodessa merkittävä työllistäjä

Tamperelainen siivousalan yritys Miracle-palvelut Oy on nyt parikymppinen. Yritys juhlisti virallisesti teini-iän päättymistä aprillipäivänä 1. huhtikuuta. Nykyään 22 henkeä työllistävä Miracle sai alkunsa yhden naisen, Mira Åfeltin, yrityksenä Tampereen Teiskossa.

-Havahduin yhtäkkiä ajatukseen, että 20 vuotta on kohtuullisen pitkä aika! Nopeasti on mennyt, mukaan on mahtunut sekä ylä- ja alamäkiä, Mira Åfelt-Kovanen kommentoi vuosipäivää.

Siivoukset olivat vain yksi monista ideoista, joita yrittäjäksi vuonna 2004 ryhtynyt kahden lapsen
yksinhuoltaja oli miettinyt. Se kuitenkin valikoitui keskiöön jo ihka ensimmäisenä päivänä. Paikallislehti
Teisko-Aitolahdessa ollut artikkeli sai puhelimen soimaan. Kalenteri täyttyi samana päivänä.

Myös pari vuotta aikaisemmin käyttöönotettu kotitalousvähennys auttoi starttia merkittävästi. Ja se on ollut tärkeässä roolissa koko yrittäjäuran ajan.

– Kotitalousvähennyksen ja sittemmin myös siivouspalveluiden arvonlisäverottomuus esimerkiksi ikäihmisille tai alentuneen toimintakyvyn vuoksi on ollut merkittävä kynnyksenmadaltaja monelle asiakkaalle, Mira Åfelt- Kovanen tiivistää. Näiden asiakkaiden määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta. Nykyään, näiden asiakkuuksien osuus Miraclen asiakkaista onkin jo yli puolet.

Yrityksen syntymäseutu Teisko on edelleen asiakkaiden määrässä hyvää seutua, mutta volyymin kasvaessa painopiste on siirtynyt Tampereen ytimeen. Vuonna 2010, myös yrityksen pääkallopaikka siirtyi sinne. Ensin oltiin pienemmässä tilassa Pellervonkadulla, josta sitten muutettiin Hakametsän ja Huikkaanaukion kautta syksyllä 2014 nykyiseen osoitteeseen Nyyrikintielle.

Yrityksen kahteen vuosikymmeneen on mahtunut ylä- ja alamäkiä, talousnotkahduksia ja etenkin korona-
pandemia. Sen aiheuttaman epävarmuuden myötä koko Miraclen tulevaisuus oli puntarissa. Vieläkö jatketaan oli relevantti kysymys. Mutta niin vaan siitäkin selvittiin. Åfelt-Kovanen soitti koko asiakaskirjonsa läpi, ja selkeytti, miten turvallisuudesta pidetään kiinni myös poikkeustilanteessa. Se kannatti.

– Lomautuksiin ei edes tässä alhossa jouduttu. Kevyemmät metodit piisasivat. Käytännössä uusien
työntekijöiden palkkaus pistettiin tauolle ja jonkin verran tehtiin hetken aikaa myös lyhyempiä päiviä.

Enemmän yrittäjän ensimmäiseen 20 vuoteen mahtuu positiivisia muistoja. Ja onpa tekemisestä tullut myös ulkoista tunnustusta. Heti koronan päätteeksi 2022 Suomen Kotityöpalveluyhdistys palkitsi Miraclen koko valtakunnan parhaana yrityksenä. Lisäksi 2019 Mira Åfelt-Kovanen palkittiin Sammon Yrittäjien Vuoden Yrittäjänä.

Yhden hengen yritys on kasvanut historiansa aikana mukavasti. Tällä hetkellä yrityksessä on 22 työntekijää, sekä lisäksi useampi tuntitöitä tekevä henkilö, usein opiskelijoita.

Siivousalalla työvoimapula on ollut iso ongelma, eikä se ole vieras asia Mirallekaan. Viime aikoina hakijoita
on kuitenkin ollut mukavasti.

– Mutta toki se on totta, että tämä on fyysisesti rankkaa työtä, eikä tämä todellakaan ole jokaista varten, Åfelt-Kovanen toteaa.

Yritys on maksanut läpi historiansa vähintään kiinteistöalan TES:n mukaista palkkaa. Henkilöstöetuihin
kuuluu myös kattavat työterveyspalvelut erikoislääkäripalveluineen, vapaa-ajan tapaturmavakuutus sekä
mahdollisuus hierontaan kerran kuussa.

Tästä linkistä voit lukea tarkemmin yrittäjän ja yrityksen tarinasta.